Üdvözöljük!

Nemes Gábor és Nemesné Bakró Emőke Honlapján!

 Jelenleg három gyermekünkkel élünk és gazdálkodunk 6 és fél hektáron Kunszálláson.

A kezdet

1997-ben házasodtunk össze, és még ebben az évben kaptunk a szüleinktől egy kis tanyát Kunszálláson.

Itt kezdtük el közös életünket. Jómagam már akkor gazdálkodással foglalkoztam, férjem, Gábor még aktív katonai szolgálatot teljesített, így csak szabadidejében tudott csak a gazdaságban dolgozni.

 A zöldség- és gyümölcstermesztést 500 m2-en 2 fóliasátorral kezdtük.

A kezdeti 2 ha terület azóta  felfejlődött a jelenlegi szintre.

 

A folytatás – áttérés az ökológiai gazdálkodásra

A váltás 2000-ben történt, amikor megszületett első gyermekünk, ami megerősített minket abban, hogy mindinkább természet közelibb, egészségesebb életet éljünk. Ehhez az elhatározáshoz további lökést és segítséget kaptunk apósomtól, Nemes Mátyástól, aki 2015-ben elnyerte az Év Biogazdája megtisztelő címet. Ő ekkor már belekezdett a biogazdálkodásba és szeretett volna minket is belevonni ebbe az új szemléletmódba.

2003-ban és 2009-ben megszületett második és harmadik gyermekünk és időközben férjem, Gábor is leszerelt, így ő is teljes erővel be tudott kapcsolódni a gazdálkodásba. Sokat segített apósom, Nemes Mátyás, akinek a segítségével már értékesíteni is tudtuk a terményeinket a biopiacon.

 

Napjaink és a közösségi mezőgazdálkodás

2016-ban az összterülete elérte a 2400 m2-t.

A fóliasátrakban vetésforgóval és növénytársítással 40-45 féle növényt termesztünk. A vetésforgó eredményeként a zöldségek és gyümölcsök íze sokkal finomabb és intenzívebb.

Napjainkban egyre erősödik egy új mozgalom: a közösségi mezőgazdáság. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy a gazdálkodók és a vásárlók közösséget alkotnak. Így 2015-ben mi is csatlakoztunk ehhez a mozgalomhoz, mert számunkra nemcsak az a fontos, hogy mit termelünk, hanem az is, hogy kinek. Addig, amíg a piac bizonyos szempontból „személytelen”, addig a közösségben szereplő tagok némileg családtagnak tekinthetők. Betekintést nyerhetnek a termesztés menetébe, látogathatják a gazdaságot, láthatják, hogy honnan kerül a zöldség a dobozokba, majd asz asztalukra.

 

Célunk:

Az általunk termelt egészséges friss zöldségek eljuttatása az ökológiai termékek iránt nyitott környezettudatos és egészség tudatos emberek felé.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt közösségünkbe!

Nemesné Barkó Emőke és Nemes Gábor biogazdák

                                                                                      

Mi a bio?

A mai modern világban, egy olyan alternatív termesztési mód, ami közelebb áll a természethez és a természetes gazdálkodáshoz, ami annyit jelent, hogy olyan természetes módszereket használunk, amit nagyapáink is használtak kezdve az időjárás megfigyeléstől a természet állapotának változásaihoz való alkalmazkodásig.

Mitől bio a bio?

A valódi biotermékeket ellenőrzött körülmények között termesztik, így azok semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaznak. A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű lehet, és a növényi kártevőket is mechanikus úton irtják. A kórokozók ellen olyan természetes eredetű, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel “permeteznek”, amelyek nem szívódnak fel a növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. Az ily módon előállított termékek (az alacsonyabb hozam miatt) mennyiségben elmaradnak a vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel.

A biotermékek ellenőrzését, így a mi gazdaságunkét is a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft végzi és adja ki a minőségi tanúsítványt.